– Nøkkelen for å lykkes er samspillet med private. Kommunen vil aldri få til dette uten tett samarbeid med næringslivet, og så langt ser det veldig lovende ut, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.
Han har lenge hatt et brennende engasjement for utviklingen i den østre delen av Sarpsborg. Sammen med prosjektleder for områdesatsningen i østre bydel, Guro Elise Berg, er han nå i gang.
Fremoverlente beboere, bedrifter, liv og røre skal med tiden erstatte inntrykket av en sliten bydel med dårlig råd og store levekårsutfordringer. Et foreløpig handlingsprogram beskriver prioriteringer og konkrete tiltak, for at områdesatsingen skal lykkes. Innsatsen skal komme fra flere hold og bedre både miljø og boforhold. Beboere, frivilligheten og næringslivet involveres for å få til det som Guro Elise Berg mener er helt sentralt.
– Det er helt avgjørende å få til et reelt samarbeid, fastslår hun.
De fremhever også Kvartal 273 som en viktig del av denne utviklingen og en ønsket vekst i Østre bydel. Utviklingen med vekst i sentrumsarbeidsplasser står sentralt i byutviklingen og urbaniseringen av Sarpsborg. Det nyrestaurerte Stjernebygget vil sammen med K273 representere veldig mange nye sentrumsarbeidsplasser når alt er ferdig. Begge disse eiendommene fylles opp med leietakere og bedrifter som ønsker nye friske lokaler for sine ansatte. Dessuten skaper nye arbeidsplasser mer liv og røre, og behov for kafeer og servicenæringer.
– Det er helt avgjørende å få til et reelt samarbeid, fastlår Guro Elise Berg.
Parkering er også et evig diskusjonstema i byutviklingen. Noen plasser forsvinner her og der som følge av utviklingen og hensyn til miljø og livskvalitet. Men det er også planlagt nye ting som begunstiger Sarpsborg øst. Kvartalet vest for K273, der det i dag er åpen parkeringsplass, skal utvikles til det som kalles mobilitetshus. Ikke et parkeringshus med leiligheter på toppen, som det først var snakk om.
Ordføreren har en tid flagget et mål om at Sarpsborg skal få utmerkelsen Norges mest attraktive by. Dette er ikke bare et ønske, men et grunnleggende mål og visjon for utviklingen av Sarpsborg. I kommunens handlingsplan frem til 2025 er programmet for østre bydel tilgodesett 2 millioner kroner årlig. I tillegg kommer 18 millioner i investeringer fra 2026 til 2029.
– Jeg har ikke så lenge igjen av min ordførerperiode. I september er det nytt valg, og jeg ønsker å overrekke noe byens neste ordfører kan være stolt av – og glede seg til fortsettelsen, smiler ordfører Sindre Martinsen-Evje.
Han er veldig stolt av alt som har skjedd i Sarpsborg, også i østre bydel, fra 2011 til i dag. Med blant annet 1000-årsjubileet i Sarpsborg som milepæl lister han opp vellykkede prosjekter: St. Maries plass, Sarpsborg scene, formidlingsbygget på Borgarsyssel museum, utbyggingen av Kvartal 273, Kirkegata skole, Kulås amfi, Kirkeparken og torget.
– Vi er allerede i en rivende utvikling. Og samarbeidet med næringslivet er helt nødvendig for å lykkes, sier Sindre Martinsen-Evje.
– Vi behøver parkeringsplasser. Mobilitetshuset vil få parkeringsplasser som etter noen år kan bygges om til leiligheter. Og med aktivitetsflate på taket, kan det skapes enda mer liv i området, forteller Therese Thorbjørnsen.
Hun er leder for kultur og oppvekst i kommunen, og har et spesielt blikk for at barn og unge i bydelen skal ha områder å oppholde seg i. Sarpsborg kommune vil fortløpende legge fram planer og prioriteringer for bydelsutviklingen. Og de tre gjentar hvor viktig samarbeidet med eiendomsutviklere, utbyggere og befolkningen generelt er for å lykkes.
Registrer deg ved å fylle ut skjemaet under, så vil vi holde deg oppdatert på prosjektet og fremdriften.
© 2024 Kvartal 273 – Personvernerklæring og informasjonskapsler
Nettside utviklet av Prek
Hold deg oppdatert på prosjektets fremdrift og andre spennende nyheter ved trykke på knappen under.