Vi har tatt en prat med Petter i hans atelier på Kråkerøy i Fredrikstad og fått høre litt mer om hvem han er og hvilke tanker som ligger bak hans skulpturer.
Selv liker han å si at han er fra Sarpsborg-, Moss-, Fredrikstad-, Halden-området, en region han alltid har vært veldig glad i. Petter Hepsø er oppvokst på Hannestad i Sarpsborg på 1970-80-tallet.
Petter Hepsø begynte sin kunstutdannelse i 1992 på Plus-skolen i Gamlebyen i Fredrikstad. Etter flere utplasseringer gjennom skolegangen, blant annet hos Johansen Monumenthuggeri, var det modellering som ble hans valg av retning. Han gikk også på Mølla kunstskole i Moss og begynte på Statens kunstakademi i 1996. Siden 2003 har Petter Hepsø livnært seg av å være kunstner.
Mange vet sikkert at det er han som er kunstneren bak den flotte skulpturen av en bjørn i badekar midt i gågaten i Sarpsborg og hundeskulpturen som står utenfor det gamle NAV-bygget litt lenger oppe i gågaten.
Om Petter ikke hadde blitt kunstner, var hans ønske å bli biolog. Han beskriver det som en evigvarende fascinasjon for naturen og dyrene som ligner på oss mennesker. Dette har han tatt med seg inn i kunsten og jobber tematisk med det i uttrykket sitt.
For meg representerer dyrene en slags missing link mellom oss og naturen, spesielt for folk som lever i et veldig urbant liv. Dyrene ligner på oss og minner oss på hvor vi hører til.
Selv er han ofte ute i naturen og driver litt med jakt og sanking.
Humor er viktig for Petter Hepsø i fremstillingen av kunsten, men ikke av den typen som man ler av kun en gang.
– Humor er et godt virkemiddel for å invitere folk inn i kunsten, men det grunnleggende er å få satt i gang tankeprosesser.
Flere av Petters kunstverk er plassert i og ved helsebygg. Han forteller at dette gir ham ekstra mye. Akkurat nå jobber han med en skulptur av bjørnen som skal stå ved hovedinngangen til det nye sykehuset Nordmøre og Romsdalen (SNR).
Jeg prøver å finne et lynne på skulpturene mine som angår oss alle, men også forteller noe om meg selv, der folk kan kjenne seg igjen og gjøre seg noen tanker.
Det var Arne Christian Skard (daglig leder i Betongbygg AS Eiendom) som falt for Healthseeker II i stor utgave, da han var på besøk i atelieret til Petter på Kråkerøy. Den var ikke ferdig på dette tidspunktet, men han ble opptatt av denne skulpturen, forteller Hepsø.
Etter besøket forespeilet Arne Christian størrelsen på skulpturen til arkitekten og landskapsarkitekten i forhold til hvordan den kunne stå i uterommet i bakgården. De vurderte andre typer og størrelser, men falt tilbake på Healthseeker som han hadde sett i hagen.
Jeg tror Healthseeker II har riktig positur for Kvartal 273 og den gjør noe som vi ikke helt forventer av den. Det overraskelsesmomentet der, kan være en fin påminnelse for folk. At aper gjør mye som ligner på det vi mennesker gjør, denne søker helse via yoga, men akkurat dette gjør ikke aper naturlig. – Petter Hepsø, kunstner
Nettopp posituren denne apen har, som er noe annerledes, noe utenfor boksen, gjør den så fascinerende og litt morsom. Hepsø forteller at han håper folk som ser den får en påminnelse om at det går an å gjøre noe helt annet, slutte å tenke i vante baner og utforske det som er annerledes og kreativt i stedet. Dette harmonerer godt med hva vi jobber for at Kvartal 273 skal være – en arena for nytenkning, trivsel og sosialt engasjement, mer enn bare en arbeidsplass!
Hepsø er svært fornøyd med plasseringen av skulpturen i bakgården og forteller at han kun har fått gode tilbakemeldinger.
Dette er ikke første skulptur av kunstneren som står i Kvartal 273. Som innflytningsgave til NAV i september 2023, overrakk Betongbygg Eiendom skulpturen “Elefanten” til NAV-leder Hedda Bothne.
Registrer deg ved å fylle ut skjemaet under, så vil vi holde deg oppdatert på prosjektet og fremdriften.
© 2024 Kvartal 273 – Personvernerklæring og informasjonskapsler
Nettside utviklet av Prek
Hold deg oppdatert på prosjektets fremdrift og andre spennende nyheter ved trykke på knappen under.